Hűsítő sarkok és folyosók

Hűsítő

Cooling Corners & Corridors

Koncepciónk a 21. századi városok két fő kihívását célozza meg: a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás hatásai. A hőhullámok egyre intenzívebben és hosszabb ideig vannak jelen életünkben, és több szempontból is felkészületlenül érnek minket. Városi közterületeink nem tudnak menedékként szolgálni, ráadásul a társadalom elöregedése miatt a hatások várhatóan jelentősen növekedni fognak a jövőben. Az Európai Bizottság szerint a hőhullámok az előrejelzések szerint 2100-ra évente 90 000 ember halálát fogják okozni Európában (EC 2020).

Moduláris gyorssegély

Olyan kisléptékű, sűrűn beépített lakóövezetekben kivitelezhető, moduláris gyorssegélyt kínálunk, mely a kiszolgáltatottabb csoportokat helyezi a középpontba: idősek, gyermekek, várandós kismamák, a helyi nyelvet nem beszélő lakosok, alacsony jövedelmű háztartások tagjai. Őket megszólítva és a tervezésbe bevonva információt és tudást adunk át közösségi és egyéni alkalmazkodási lehetőségeikről, továbbá helyi ismereteikkel hozzájárulnak a köztér alakításhoz.

A fő célcsoportunk a veszélyeztetettebb társadalmi csoportok. Az ő köztér használatuk legtöbbször limitált, ugyanis a mai fejlesztések rekreációs, vagy vendéglátói tevékenységeket támogatnak, főként a tehetősebb csoportok számára. Célcsoportunk tagjai nagymértékben ki vannak téve a hőség kockázatainak, és alacsony az alkalmazkodóképességük.

idősek

szív- és érrendszeri betegségben szenvedők

kismamák

gyermekek

sűrűn beépített városszövet lakói

Súlyos hőhullámok Európában

Európában az elmúlt két évtized súlyos hőhullámai a becslések szerint évente 25 000 és 70 000 közötti halálesetet okoztak. Különösen az idősek halálozása emelkedik hőhullám idején, de negatív egészségügyi hatások mutatkoznak a fogyatékkal élők, a gyermekek és a kismamák esetében is, továbbá a társadalmi elszigetelődés is az alacsonyabb alkalmazkodókészséghez vezet. Az európai országok hőérzékenységi indexe 34 és 45% között van.

A hőhullámok egyébként nem tartoznak a legrémisztőbb szélsőséges időjárási események közé (Ghira 2023). Az alacsony kockázati megítélés miatt a lakosok ritkán gyakorolnak nyomást a döntéshozókra, hogy az alkalmazkodás terén előrelépéseket hajtsanak végre (Malloy 2021).

A CoolCo célja

A CoolCo célja, hogy kortól, nemtől, társadalmi helyzettől vagy nemzetiségtől függetlenül inkluzív alkalmazkodási lehetőséget kínáljon.

Megnyitjuk a köztereket, közösséget építünk és megosztjuk a hőséghez való alkalmazkodással kapcsolatos tudást.

A megvalósításhoz együttműködés szükséges

Az építészeti és társadalmi koncepció megvalósítása alacsony idő- és pénzügyi erőforrásigényű. A legnagyobb hatás eléréséhez azonban a helyi önkormányzat, a helyi civil szervezetek, helyi érdekeltségű cégek együttműködése szükséges.

Rólunk mondták

Építészfórum

CoolCo´s: egy lehetséges válasz a városi hőhullám-hatások kihívásaira

09

competitionline

Bauen fuer die gesellschaft

urbancomm

UrbanCommunity for Just & Sustainable Cities

Design for Urban Heat Resilience: Community Conversation with CoolCo’s

NEW EUROPEAN BAUHAUS prizes

NEW EUROPEAN BAUHAUS RISING STARS

European institute of innovation

Zsófia Anna Ghira's Alumni Story: Battling the Heat among the Vulnerable

NEB Prizes 2022 Rising Stars. CoolCo’s - Cooling Corners & Corridors

Scroll to Top