Mit tanultunk az első CoolCo hűsítő pont megvalósításából?

2023 nyarán átadtuk az első CoolCo hűsítő pontot a Szigony utcában, Józsefvárosban. Az azóta eltelt négy hónapban megfigyeltük, hogyan használják a lakosok, a jól működő dolgokat legközelebb is így szeretnénk csinálni, a hibákból pedig tanulunk, és fejlesztjük a hűsítő pontot.


A lakosság bevonásával kapcsolatos tapasztalatok:

  • A lakosok érezhetően kevés figyelmet fordítanak a hőhullámokhoz való alkalmazkodáshoz, a napi rutinon kevesen változtatnak a legmelegebb napokon. A CoolCo koncepció egyik pillére a hőhullámok kockázataira való figyelemfelhívás és a cselekvésre való ösztönzés. Ezt szakemberek játékos módon tették meg, illetve egy kisokosban gyűjtöttük össze azokat a tanácsokat, amelyek segítenek a legmelegebb napokon. Ezeket a helyszínen osztottuk szét a lakosok között.
  • A lakosság bevonásának formáját konzorciumi partnerünkkel, a Rév8-cal közösen határoztuk meg. Olyan eseményeket szerveztünk, ahol a járókelők szabadon tudtak csatlakozni, hosszú idejű elfoglaltságot nem vártunk el a résztvevőktől. Ez a nyitottabb forma valószínűleg több embert tudott megszólítani, mint egy szigorú keretek közé terelt esemény.
  • Nagyobb hangsúly fektethető a helyi szereplők aktív bevonására. Helyi kereskedelmi egységek, egészségügyi, oktatási intézmények, kulturális szervezetek katalizátorok lehetnek a hűsítő pont megítélésének javításában, valamint aktív közösségteremtő erejüket is jobban ki lehet használni.

Az utcabútor megjelenésével, tervezésével és kivitelezésével összefüggő tapasztalatok:

  • A hűsítő pont helyszíni összeszerelése két napot vett igénybe. A folyamat során a Koho’ csapata vegyes megítélést érzékelt a helyi lakosoktól az utcabútorral szemben. Többen arra utaltak, hogy a növényeknek, de még a moduláris elemeknek is rövid időn belül lába fog kélni. Ennek ellenére az utcabútor azóta is tökéletes funkcionális állapotban a helyén van. Bár virágok valóban tűntek el a pontról, ezeket folyamatosan pótoltuk.
  • Az egyik leglátványosabb pozitív eredmény a felszíni hőmérséklet csökkenése. Bár nem okoz meglepetést, hogy a szürke, sötét aszfalt folytonosságának megszakítása pozitív hatással van a városunk élhetőségére, ennek mértéke mégis említésre érdemes. Egy júliusi hétvégén hőkamerával mentünk ki a Szigony utcába, ahol csaknem 20 Celsius fokos eltérést regisztráltunk az aszfalt és a hűsítő ponton lévő felszíni hőmérséklet között.
  • A virágoknak köszönhetően a beporzók is gyakori vendégek voltak a nyár során a hűsítő ponton. A jövőbeli növényválasztásnál egy fontos szempont, hogy minél nagyobb területen, minél jobb minőségben tudjunk otthont adni ezeknek a rovaroknak.
  • A helyszíni vizsgálatok során szintén megállapítottuk, hogy az árnyék biztosítására nagyobb figyelmet kell fordítani. Az építészeti tervek összeállításánál kiemelten kell kezelni azt, hogy az árnyék a nap minden sugárzási szögében a hűsítő pontra vetüljön.
  • Ahhoz, hogy a koncepciónak minden előnyét élvezni tudjuk, olyan a tervek olyan módosítására is szükség van, amelyek az összeszerelést könnyebbé és kevésbé időigényessé teszik a helyszínen. Ezen a csapat már dolgozik.
  • A CoolCo pontok amellett, hogy a koncepció elsődleges célja szerint a hűsítést teszik lehetővé a sűrű városszövetben, továbbá kiegészítő elemekkel egészíthetőek ki. A köztereken való időzést játékos elemekkel, ismeretterjesztő aktivitásokkal lehet feldobni, amelyre a CoolCo pont tökéletes helyszín. Az extra elemek meghatározása és kivitelezési lehetőségei az igények pontosításával együtt történik.

Olyan értékes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak az első CoolCo hűsítő pont kialakításakor, amelyek segítségével a jövőben sokrétűbb és kényelmesebb hűsölést tehetünk lehetővé a város különböző pontjain.

Scroll to Top